- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 


 
The Puzzle (Nederland)
The Puzzle is een collectief van onafhankelijke artiesten, producers, designers en video-makers. Het is een multiculturele groep met invloeden van verschillende muzieksoorten, maar voornamelijk hip hop.
 
Biografie
The Puzzle is in 2005 begonnen met de artiesten Dona B, Dablanca en B36. Momenteel is de groep uitgegroed tot een netwerk van veel verschillende artiesten met de zelfde visie die allen samenwerken onder de naam 'The Puzzle Cooperation'. Met de muziek die ze maken, willen ze niet alleen mensen vermaken, maar ook bewust maken en laten nadenken over bepaalde situaties die zich in deze wereld voordoen.

Hoe het begon
The Puzzle is officieel eind 2005 begonnen met de artiesten Dablanca, B36 en Dona B. Samen maakten zij het nummer 'We Wonder Why', over de ongelijkheid op de wereld. De samenwerking verliep zo goed dat ze besloten samen verder te gaan als groep, en zo bedachten zij de naam 'The Puzzle'. Vanaf dat moment begonnen de stukjes op hun plek te vallen.

De groep verzamelde wat apparatuur bij elkaar om een eigen studio te beginnen met Dona B als producer. Jong en onervaren gingen ze te werk maar het balletje begon al snel te rollen. Nadat ze een aantal nummers gemaakt hadden werden ze regelmatig gevraagd voor optredens. Ook hebben ze eigen feesten georganiseerd in o.a. het Burgerweeshuis (Deventer). De optredens en feesten waren een groot succes en de naam begon zich snel te verspreiden door het land. Eind 2006 kwam er bericht dat Dablanca het land moest verlaten, hij werd teruggestuurd naar Angola. Dona B zou zijn taak overnemen in NL en Dablanca zou zelf in Angola The Puzzle uitbreiden.

Zo ging Dona B op zoek naar nieuwe talenten om mee samen te werken, en al snel kwam Jay erbij, een veelbelovende artiest die zowel in Nederlands al Portugees rapt. Dona B en Jay gingen hard aan de slag, maakten veel nummers en een aantal videoclips, ook in samenwerking met veel andere artiesten die ook een piece of The Puzzle zijn.

Waarom de naam The Puzzle?
“Wij zien de wereld als een enorme puzzel met verschillende stukjes, de landen, culturen, geloofsovertuigingen, enz. Wij zijn ook ieder een stukje van de puzzel, met ieder zijn eigen stijl, cultuur en ideeën die bij elkaar zijn gekomen en als een puzzel in elkaar passen. Ons doel is om de puzzel compleet te maken, ieder mens is een stukje van de puzzel, alle stukjes zijn anders maar alle stukjes zijn gelijk. De puzzel kan pas compleet worden, wanneer alle stukjes elkaar ook gelijkwaardig zien en behandelen en door middel van samenwerking alle stukjes passend maken. De wereld is nu zo verdeeld, dat alle stukjes gesorteerd lijken. Rijk bij rijk, arm bij arm, wit bij wit, en zwart bij zwart. Wanneer iedereen, iedereen als gelijken zal zien, en iedereen, iedereen zou respecteren, dan zou de puzzel in elkaar vallen, en zou er vrede op de wereld zijn. Wij willen de kloven verkleinen, de verschillen verminderen en gelijkheid voor iedereen.” - Dona B.

Foto gallerij: 1 foto

 
Oude evenementen
 •  
 • Deventer Vibes op Afro-Latino Festival  
  Festivalterrein Miekersweg (Bree - BE)  
  21 juni 2014
   
 •  
 • Deventer Vibes op Festival Keizerrijk  
  Burgerweeshuis (Deventer)  
  29 mei 2014
   
 •  
 • Deventer Vibes bij Praamstra Live  
  Praamstra (Deventer)  
  29 november 2013
   
 •  
 • Official Releaseparty Deventer Vibes  
  Burgerweeshuis (Deventer)  
  2 november 2013
   
 •  
 • Deventer Vibes bij Radio Simone  
  Simone FM (Emmen)  
  1 november 2013
   
 •  
 • Nice Up Di Dance @ Cafe The Zen!  
  Café The Zen (Amsterdam)  
  28 september 2013