- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 


 
Justin Hinds (Jamaica)
De legendarische Justin Hinds is overleden op 15 maart 2005 na een gevecht van enkele maanden tegen longkanker. Justin is tot het einde der dagen actief gebleven. Samen met zijn zoon Maxwell (drummer) was hij bezig aan een solo-album. Justin Hinds werd 62 jaar oud.
 
Biografie
Justin Hinds is geboren op 7 mei 1942 in Steertown (Jamaica) en kreeg de spirituele muziek met de paplepel ingegoten. In zijn jeugd is hij, net als Bob Marley, sterk benvloed door de Amerikaanse R&B van destijds.

Op zijn 17e trok Justin naar Kingston waar hij in de ban kwam van de opkomende rastafari-beweging. Zijn nummer 1 hit 'Carry Go Bring Come' (1963) was een van de eerste ska-nummers gezongen vanuit een conscious/rasta-perspectief. Het nummer werd in n keer opgenomen (terwijl het Justins eerste keer was in de studio!) met Don Drummond op trombone. Er zouden nog vele ska/reggae-hits en albums volgen.

Justin werkte met grote Jamaicaanse producers (Cs Dodd en Duke Reid) in de 60s/70s. Eind jaren 70 wordt Justin opgepikt door Island Records, maar in de jaren tachtig gaat de veteraan het wat rustiger aandoen. In 1997 toert hij voor het eerst, met zijn zoons in zijn band, door Amerika. Februari 2004 was hij na jaren weer eens in Nederland te horen en zien als zanger van de Jamaican All Stars (met o.a. Skully Simms, percussionist van Bob Marley/Peter Tosh en Johnny Moore, oorspronkelijke trompettist van de Skatalites) en wat er vaker gezegd is over de Skatalites geldt ook voor Justin; deze oude legende moet je eens gezien hebben!

Justin Hinds was een goede vriend van Michelle van Black Star Foundation en haar broer Tim. We betreuren het ten zeerste dat deze artiest van ons is heengegaan. Met de familie Hinds is er gesproken over het oprichten van een Justin Hinds Foundation en het opzetten van een museum of 'memorial house' voor Justin Hinds.

Discografie

  • Best of Justin Hinds & The Dominoes (1968);
  • Jezebel (Island Records 1976);
  • Travel With Love (Nighthawk 1984);
  • Know Jah Better (Nighthawk 1992);
  • Ska Uprising (Trojan 1993);
  • Wingless Angels (1997);
  • Peace & Love (Trojan 1998);
  • Lets Rock: Live (Trojan 2002).

Foto gallerij: 7 foto's