- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 


 
Alpha Blondy (Ivoorkust)
De grootste reggae artiest uit Africa: Alpha Blondy! Zijn teksten zijn een mix van Dioula, Engels en Frans. Zijn album Jah Victory, geproduceerd door de ex-Wailer Tyrone Downie met bijdragen van o.a. Sly & Robbie, is volgens Alpha Blondy zelf zijn beste album tot nu toe!
 
Biografie
Alpha Blondy, echte naam Seydou Koné (Dimbokoro, 1 januari 1953) is een Ivoriaanse reggaezanger. Hij werd grootgebracht door zijn oma, die hem leerde uit de Koran. Hij leerde de Franse taal door uit de Bijbel te lezen. Zijn oma gaf hem de bijnaam 'blondy', dat zoveel betekent als 'bandiet'. Zelf voegde hij daar het woord 'alpha' aan toe, dat 'begin' betekent. Zijn naam houdt dus kortweg 'eerste bandiet' in. Dit gebeurde allemaal nadat hij zijn eerste band had gevormd, de Athomic Vibrations, waardoor hij van school werd gestuurd.

Alpha Blondy die, voordat hij reggae maakte, hield van bands als The Beatles en Pink Floyd, werd volledig geīnspireerd door de songs van Bob Marley. In zijn studietijd zong hij in clubs in Harlem al vele Marley-songs. In zijn eigen muziek hoor je de invloed van Marley ook goed. Toch klinkt zijn muziek heel divers, onder meer vanwege de verscheidenheid aan nationaliteiten van de leden van zijn begeleidingsband, de Solar System.

Alpha Blondy, die zichzelf beschouwt als een Afrikaanse rasta, werd ooit opgemerkt door producer Clive Hunt. Met hem nam hij zijn eerste album op, getiteld Jah Glory. Deze ging er echter met zijn tapes vandoor, waardoor Alpha weer terugkeerde naar zijn vaderland. Aldaar ontmoette hij een tv-producent, Fulgence Kassy, zodat hij de kans kreeg op televisie te verschijnen. Gedurende de rest van de jaren tachtig bracht hij bijna elk jaar een nieuw album uit, met grote successen zoals Jerusalem in 1986, dat hij opnam met de Wailers. In die tijd werd hij al beschouwd als de ware opvolger van Bob Marley als internationale reggae-superster en werd wel de 'erfgenaam van Marleys troon' genoemd. Vanaf de negentiger jaren verscheen er elke twee jaar een album, wat grote populariteit opleverde, getuige zijn prijzen voor het album Masada (dat in meer dan 50 landen verscheen) en zijn Grammy-nominatie voor Merci in 2002. In 1998 nam hij zijn album Yitzhak Rabin op met de I-Threes, de achtergrondzangeressen van Bob Marley.

Alpha Blondy zingt meestal in het Dioula (een West-Afrikaans dialect), Frans en Engels, soms ook in het Arabisch of Hebreeuws. Zijn teksten hebben dikwijls een politieke achtergrond en humor.

Website Alpha Blondy

Foto gallerij: 3 foto's

 
Oude evenementen
 •  
 • Reggae Lake Festival  
  Gaasperpark (Amsterdam)  
  27 augustus 2016
   
 •  
 • Rototom Sunsplash Festival 2014  
  Benicāssim (Spanje/Spain)  
  16 - 23 augustus 2014
   
 •  
 • Afterparty Alpha Blondy  
  Paradiso (Amsterdam)  
  3 mei 2012
   
 •  
 • Releaseparty Jampara & Alpha Blondy!  
  Paradiso (Amsterdam)  
  3 november 2009
   
 •  
 • Alpha Blondy inna Amsterdam 2008!  
  Melkweg (Amsterdam)  
  16 juni 2008
   
 •  
 • Alpha Blondy inna Amsterdam 2007!  
  Melkweg (Amsterdam)  
  17 november 2007