Made in Jamaica tour met het Nederlands Blazers Ensemble (2023)


Het Nederlands Blazers Ensemble (NBE) is een hechte groep van ruim twintig topmusici die ongeveer 90 keer per jaar optreden in binnen- en buitenland. Het NBE past in geen enkel vakje en dat is haar kracht. Al vele jaren maakt het NBE programma’s waarbij het met musici uit andere muziekculturen op het podium staat. In 2023 heeft het ensemble een bezoek gebracht aan Jamaica, waarbij Michelle (Black Star Foundation) het NBE begeleidde.

Het project 'Made in ...':
Het ensemble gaat op een muzikale reis naar een verre culturele bestemming om te inspireren en geïnspireerd te worden, en maakt een deels gearrangeerde, deels geïmproviseerde tour. Samen met een lokale muziekprofessional reizen ze het hele land door op zoek naar muziek en lokale muzikale helden. Ze creëren muzikale ontmoetingen met professionals, studenten en amateurs van alle generaties en stijlen. Ze delen het podium met de muzikanten die hun pad kruisen en verschijnen in de media.

Het NBE trok in september 2014 naar de Marrons in de binnenlanden van Suriname, gaf concerten in de jungle, workshops en een afsluitend concert in Paramaribo. Daarna volgden Cuba (2016), Georgië (2017) en het Afrikaanse Benin (2018). Door Corona zijn de buitenlandse projecten tijdelijk stil komen te liggen. In 2023 kon het ensemble eindelijk naar het reggae-eiland Jamaica!

Jamaica:
September 2022 ging Michelle (Black Star Foundation) met de directie (artistiek directeur Bart Schneeman en financieel directeur Niek Wijns) van het NBE een week naar Jamaica op verkennend vooronderzoek. We hebben verschillende scholen (Alpha Boys School en Edna Manley College of the Visual and Perfoming Arts) bezocht voor samenwerking, huren van instrumenten en het geven van workshops. Daarnaast hebben we gesproken met de JaRIA (Jamaica Reggae Industry Association) voor optredens tijdens Reggaemonth 2024 en hebben we verschillende studio's en artiesten bezocht.

Februari 2023 was het dan zover! Een groep van in totaal 22 musici en crew zijn naar Jamaica gegaan voor repetities met Jamaicaanse artiesten, een worskshop op Edna Manley College en twee verschillende optredens: in Emancipation Park in de hoofdstad Kingston en in Harmony Beach Park in Montego Bay. Daarna is de grootste groep musici naar huis gegaan en is er een kleine groep overgebleven voor video-opnamen voor de tournee in Nederland in mei 2023.

Mei 2023 haalde het NBE de reggaesterren Kididus I (Jamaica) en Queen Omega (Trinidad) naar Nederland om samen de Made in Jamaica tournee te maken langs de Nederlandse podia. Het was een groot succes, de meeste zalen waren uitverkocht!

Bekijk hier: Day 1 in Jamaica | Searching for percussion Instruments | Masterclass | Optreden NBE in Kingston | Optreden NBE in MoBay | Aankondiging tournee NL