Musical tour in Jamaica (2005 tot heden)


Michelle (oprichter van Black Star Foundation) brengt minimaal eens per jaar een bezoek aan Jamaica en de hoofdstad Kingston. Er zijn door de jaren heen diverse Nederlandse artiesten met haar meegereisd voor een muzikale tour op dit prachtige eiland. Zo ging Brainpower mee naar Jamaica voor het opnemen van een videoclip met de legendarische King Yellowman en heeft Michelle een filmploeg begeleid in Kingston voor een Nederlands TV-programma met presentator Chris Zegers en singer/songwriter Tim Knol.

MICHELLE

Michelle bracht haar eerste bezoeken aan Jamaica in de jaren ’90. In 1993 bezocht zij haar broer Tim, die voor zijn studie onderzoek deed in Kingston naar de ontwikkeling van Reggae muziek. In 1996 is zij samen met haar 2 broers teruggekeerd naar het eiland voor het huwelijk van goede vriend en Reggae artiest Floyd Lloyd. Zij verbleven toen een aantal weken bij Ska-legende Justin Hinds en zijn familie in Steertown, een klein dorpje in St. Ann, een provincie in het Noorden van Jamaica, waar Bob Marley is geboren en opgegroeid.


Michelle houdt erg van reizen en van Reggae en daarom bezoekt zij Jamaica minimaal eens per jaar. Door de jaren heen kent ze de weg op het eiland, met name in Kingston, het kloppende hart van de Jamaicaanse muziek industrie. Michelle heeft veel mooie plekken ontdekt, goede studio's gevonden, leuke feestjes ontdekt en goede en betrouwbare contacten opgedaan in de muziekindustrie, waardoor ze haar mede-reizigers een veilige en prettige Jamaica-ervaring kan geven, gericht op Reggae/Dancehall.


DJ DEN-DEN (BLACK STAR SOUND)

DJ Den-Den ging voor het eerst met Michelle naar Jamaica in 2005/2006. Ze zijn het hele eiland rondgereisd en hebben verschillende lokale evenementen en bezienswaardigheden bezocht.


In 2008 zijn Michelle en Den-Den weer samen naar Jamaica gegaan. Zij hebben daar o.a. Yellowman ontmoet en met hem een single opgenomen. Sinds 2009 bezoeken Michelle en Den-Den jaarlijks Rebel Salute Festival in Jamaica (half januari) en verblijven zij in de hoofdstad Kingston voor o.a. studio opnamen voor Back Star Sound en Black Star label. Den- Den bezoekt ook graag diverse platenzaken in Jamaica om de platencollectie van Black Star Sound uit te breiden.


LADY K-WIDA

Januari 2009 is de Nederlands/Hindoestaans/ Surinaamse zangeres Lady K-Wida samen met Black Star crew Den-Den en Michelle naar Jamaica gegaan. Zij hebben Rebel Salute Festival bezocht en zijn naar Kingston gegaan om enkele nummers op te nemen. In Anchor Studios zijn twee nieuwe riddims opgenomen met de Firehouse Crew, alsook de tune ‘Bad Girls’ van K-Wida samen met Lady G.


In Negril vroeg Yellowman tijdens een van zijn optredens Lady K-Wida op het podium en samen hebben zij ‘One Man Woman’ gedaan. Check hier het filmpje op YouTube!


BRAINPOWER

De samenwerking met Brainpower begon toen de Nederlandse rapper hoorde dat Black Star Foundation samenwerkte met Yellowman. King Yellowman is een van de eerste DJ's (80-ties), die 'toaste' over riddims. De rap en hiphop in de US is hier als het ware uit voortgekomen. Yellowman is dus een grote held voor Brainpower, die dan uiteindelijk ook twee tunes met hem heeft opgenomen.


Januari 2010 vertrok Black Star crew samen met Brainpower naar Jamaica. In Negril kon Brainpower meteen het podium betreden met Yellowman! Na een relaxte week aan het mooie strand van Negril, een bezoek aan het huis en graf van Peter Tosh en het Bob Marley museum, de Appleton Rum Estate en Rebel Salute Festival, is de crew naar Kingston gegaan. Brainpower heeft daar samen met Yellowman een videoclip en mini-documentaire opgenomen.


Bekijk ook dit filmpje op YouTube: Non Stop dubplate (Jamaica 2010)


HIT THE ROAD

BNN zond in september 2012 het programma 'Hit the Road' uit. Michelle is hiervoor samen met een Nederlandse filmploeg van Endemol, presentator Chris Zegers en singer/ songwriter Tim Knol naar Kingston (Jamaica) gevlogen.


Michelle regelde o.a. filmlocaties en vervoer voor de crew, maar ook de Jamaicaanse band (Unit3) om Tim Knol te begeleiden tijdens een afsluitend optreden in Jamaica. Ze gaan naar Alpha Boys School, Bob Marley Museum en naar Tuff Gong Studios om Tim Knol's grootste hit Sam op te nemen in een Reggae jasje. Daarnaast gaan ze plaatjes kopen bij Techniques Recordstore, feesten bij Weddy Weddy Wednesdays van Stone Love Sound System en ontmoet Tim Knol de legendarische Toots Hibbert. Bekijk hier de uitzending


LEAH ROSIER

In zowel 2015, 2016 als 2018 is de Amsterdamse Reggae zangeres Leah Rosier met Black Star mee naar Jamaica gegaan.

In 2015 heeft zij in een periode van slechts 3 weken 6 keer opgetreden (check hier het filmpje!), 4 nieuwe nummers opgenomen voor haar album (o.a. met The Mighty Diamonds), materiaal voor 6 videoclips geschoten en is zij live geïnterviewd op Bess FM, een van de grootste nationale radio stations in Jamaica! Ook in 2016 en 2018 heeft Leah diverse radio interviews en optredens in Jamaica gedaan.


Bekijk hier:
*
Videoclip Rude Boy
* Videoclip Smile Vibe High


DJ DAB

DJ Dab (Skank Around Sound, o.a. bekend van de Reggaebomb feestjes in Utrecht) was nog nooit op Jamaica geweest en wilde graag eens die kant op. Januari 2016 was het dan zover en ging hij met Black Star mee naar Jamaica.


Na een paar dagen chillen aan de Westkust in Negril, zijn ze naar Rebel Salute Festival aan de Noordkust gegaan en vervolgens naar de hoofdstad Kingston. Daar hebben ze veel studio’s, platenzaken en leuke feestjes bezocht en veel muzikanten en artiesten ontmoet.


SBMG & TOP NOTCH

Oktober 2016 is Michelle met een groep van 16 artiesten en crew van SBMG en Hip Hop label Top Notch naar Jamaica gegaan voor opnamen voor de nieuwe plaat van SBMG. Er is o.a. een videoclip opgenomen voor het nummer ‘Caribbean'.

Daarnaast is er een nieuwe live riddim opgenomen voor het nummer 'At At' in Anchor Recording Studios in Kingston in samenwerking met de Jamaicaanse band Fire House Crew! Eind 2016 zijn het album en de videoclip uitgekomen met daarbij een documentaire van de reis: Deel 1 / Deel 2


RASTAPLAS CREW

Rastaplas Festival bestaat al sinds 2003 en vindt elke zomer plaats in Zoetermeer. De organisatie was echter nog nooit in Jamaica geweest en zo gingen 3 organisatoren (o.a. Ivo en Danny) met Michelle mee naar Jamaica voor een muzikale tour. Van bezienswaardigheden zoals het Bob Marley museum, naar diverse studio’s, feestjes en andere mooie spots.


BLACK STAR SOUND

In de loop der jaren hebben DJ Den-Den en Michelle (Black Star Sound) op diverse evenementen gedraaid in Kingston. In 2016 heeft Black Star Sound gedraaid op Vinyl Thursdays in Kingston en hebben zij een 40-minuten dubplate selectie gedraaid op Bess FM (Jamaicaanse nationale radio).


In januari 2017 heeft Michelle maar liefst 6 optredens voor Black Star Sound in Jamaica geregeld! Deze tour is mede mogelijk gemaakt door Fonds voor Podiumkunsten. Hoogtepunt was in 2017 toen Black Star Sound mocht draaien op Weddy Weddy Wednesdays, het wekelijkse feestje van Stone Love Sound. Bekijk hier het filmpje op YouTube!


Meer filmpjes van de Jamaicaanse tour: Vinyl Thursdays / Kings Plaza / Vinyl Sunday


In 2021 heeft Black Star Foundation haar eerste eigen evenement georganiseerd in de Sugar Minott Studios in Kingston: de releaseparty van Babylon Burning riddim (Black Star label) met live on stage: Prince Alla, King Kong, Tampanae, Jah Thunder, Blae Minott (zoon van Sugar Minott) en vele anderen. Bekijk hier het filmpje van Babylon Burning releaseparty (2021)


JOGGO

De Nederlands/Surinaamse Reggae artiest Joggo (Jürgen Seedorf) wilde ook heel graag eens naar Jamaica en zo is hij in januari 2018 met Michelle meegereisd. De Nederlandse Reggae zangeres Leah Rosier was er gelijktijdig en samen hebben zij Joggo veel van het eiland laten zien.


NEDERLANDS BLAZERS ENSEMBLE

Het Nederlands Blazers Ensemble (NBE) is een hechte groep van ruim twintig topmusici die ongeveer 90 keer per jaar optreden in binnen- en buitenland. Het NBE past in geen enkel vakje en dat is haar kracht. Al vele jaren maakt het NBE programma’s waarbij het met musici uit andere muziekculturen op het podium staat.


Het ensemble gaat op een muzikale reis naar een verre culturele bestemming om te inspireren en geïnspireerd te worden, en maakt een deels gearrangeerde, deels geïmproviseerde tour. Samen met een lokale muziekprofessional reizen ze het hele land door op zoek naar muziek en lokale muzikale helden. Ze creëren muzikale ontmoetingen met professionals, studenten en amateurs van alle generaties en stijlen. Ze delen het podium met de muzikanten die hun pad kruisen en verschijnen in de media.


In september 2022 is het NBE op vooronderzoek gegaan naar Jamaica: zakelijk leider Niek Wijns en artistiek leider Bart Schneemann (NBE), samen met Michelle (Black Star Foundation) die de mannen daar heeft begeleid. Eind februari 2023 gaat het hele ensemble met Michelle mee naar Kingston voor samenwerkingen met producers, muzikanten en artiesten, maar ook voor het geven van workshops en optredens. Mei 2023 haalt het NBE een aantal Jamaicaanse musici naar Nederland om samen een programma te maken en de Made in Jamaica tournee te maken langs de Nederlandse podia!


JIJ?

Wil je ook naar Jamaica voor bijv. het opnemen van een album, videoclip(s) of een samenwerking met Jamaicaanse reggae artiesten, bands of sound engineers, en heb je zelf niet de goede contacten hiervoor, stuur dan een e-mail of neem telefonisch contact op met Michelle (06-46041420).