Black Star verzorgt muzikale lezingen (2008-heden)


Black Star Foundation wil het publiek graag meer vertellen over de achtergronden van reggae muziek. Daarom verzorgt de stichting diverse muzikale lezingen, o.a. over Bob Marley, reggae en de ontwikkeling van de Jamaicaanse popmuziek.

De sprekers, Dr. Tim (universitair docent en onderzoeker), Teacha Dan (docent en reggaefanaat) en Michelle (oprichter van Black Star Foundation) zijn alledrie reggaefanaat en kunnen zeer levendig vertellen over reggae en Jamaica, het reggae eiland dat zij dan ook vaak hebben bezocht. Hun verhaal wordt ondersteund door beeldmateriaal en muziek (DJ Den-Den van Black Star Sound).

Zeg je Jamaica, dan denken velen meteen aan de popmuziek die ervandaan komt: de reggae. Jamaica is reggae, en dat voorrecht bezitten weinig andere landen. Maar waar reggae in het buitenland eerst en vooral een uitstraling geniet van 'die relaxte muziek van dat paradijselijke eiland', daar is reggae in Jamaica veel meer. Reggae is alom aanwezig - geen straathoek of bergdorp wordt overgeslagen - en niet alleen als een zuiver entertainende muzikale snack. Reggae is een diepgewortelde cultuuruiting. Reggae is de spreekbuis van het overgrote, arme deel van de bevolking, reggae is haar uitlaadklep.

De muzikale lezingen van Black Star Foundation gaan o.a. over:

 • Bob Marley en Reggae:
  Over het leven en muzikale carrière van Bob Marley
 • De ontwikkeling van de Jamaicaanse popmuziek:
  Van ska, via rocksteady en reggae naar de hedendaagse dancehall
 • De Jamaicaanse muziekindustrie:
  Soundsystems, DJ's, labels, studio's en riddims
 • Jamaica:
  Het eiland van Bob Marley en reggae maar ook vol geweld


Spreker 1: Dr. Tim
Dr. Tim Boekhout van Solinge is onderzoeker en docent aan de Universiteit Utrecht. Hij schreef zijn scriptie (1994) over de sociale achtergronden van de Jamaicaanse popmuziek en -cultuur, waarvoor hij zes maanden veldwerk deed in Kingston, Jamaica. Tim heeft in die tijd veel artiesten gesproken en geinterviewd. Hij geeft nog steeds regelmatig lezingen en colleges over Jamaicaanse reggae muziek.


Spreker 2: Teacha Dan
Teacha Dan is Daan v/d Bos. Hij was jarenlang eigenaar van de voormalige Roots Music platenzaak in Amsterdam en de Amsterdam reggae Guide op Rootsmusic.nl. Tevens docent en reggaefanaat!


Spreker 3: Michelle
Michelle Boekhout van Solinge is de oprichter en drijvende kracht achter Black Star Foundation. Zij is al meer dan 10 jaar werkzaam in de Nederlandse muziekindustrie. Michelle is een groot reggaeliefhebber en houdt zich vnl. bezig met management en boekingen van reggae bands/artiesten, (online) promotie, organisatie van reggae evenementen en concerten en de ontwikkeling van nieuw talent.


Muziek: Den-Den (Black Star Sound)
Dennis van Tetering werkt al zijn leven lang in de muziekindustrie, weet ongelooflijk veel van muziek in het algemeen en reggae in het bijzonder. Daarnaast is Dennis (a.k.a. Den-Den) al jaren DJ in reggae/dancehall muziek. Hij is de vaste DJ van Black Star Foundation (Black Star Sound). Tijdens de muzikale lezingen van Black Star Foundation ondersteunt Den-Den het verhaal van Dr. Tim muzikaal met zijn enorme collectie reggae en dancehall singles.