Musical tour in Jamaica (2005 tot heden)


Michelle (oprichter van Black Star Foundation) brengt minimaal eens per jaar een bezoek aan Jamaica en de hoofdstad Kingston. Er zijn door de jaren heen diverse Nederlandse artiesten met haar meegereisd voor een muzikale tour op dit prachtige eiland. Zo ging Brainpower mee naar Jamaica voor het opnemen van een videoclip met de legendarische Yellowman en heeft Michelle een filmploeg begeleid in Kingston voor een Nederlands TV-programma met presentator Chris Zegers en singer/songwriter Tim Knol. Lees hier meer...

Michelle
Michelle bracht haar eerste bezoeken aan Jamaica in de jaren 90. In 1993 bezocht zij haar broer Tim, die voor zijn studie onderzoek deed in Kingston. In 1996 is zij samen met haar 2 broers teruggekeerd naar het eiland voor het huwelijk van goede vriend en Reggae artiest Floyd Lloyd. Zij verbleven toen een aantal weken bij Ska-legende Justin Hinds en zijn familie in Steertown, een klein dorpje in St. Ann, een provincie in het Noorden van Jamaica, waar Bob Marley is geboren en opgegroeid.


Michelle houdt erg van reizen en bezoekt Jamaica minimaal eens per jaar. Door de jaren heen kent ze de weg op het eiland, met name in Kingston, het kloppende hart van de Jamaicaanse muziek industrie. Michelle heeft veel mooie plekken ontdekt, goede studio's gevonden en goede en betrouwbare contacten opgedaan in de muziekindustrie, waardoor ze haar mede-reizigers een veilige en prettige Jamaica-ervaring kan geven, gericht op reggae.


Michelle
Michelle met Johnny Moore (Skatalites) bij de legendarische Studio One


Den-Den
December 2005 / Januari 2006 is Selector Den-Den (Black Star Sound) voor het eerst met Michelle meegegaan naar Jamaica. Ze verbleven wederom bij de Hinds family in Steertown en reisden vanuit daar het hele eiland over voor diverse reggae evenementen, zoals Stur Gav Soundsystem in Lucy, Unity Splash in Sav La Mar en Teen Splash op James Bond beach. In Steven Stanley Studios (Kingston) hebben ze 2 riddims (drum/bass) opgenomen met de Firehouse Crew.

Den-Den
Den-Den samen met King Yellowman

In 2008 zijn Michelle en Den-Den weer samen naar Jamaica gegaan. Zij hebben daar o.a. Yellowman ontmoet (zie foto boven) en met hem een single opgenomen. Sinds 2009 bezoeken Michelle en Den-Den jaarlijks Rebel Salute Festival in Jamaica (half januari) en verblijven zij in de hoofdstad Kingston voor o.a. studio opnamen voor Back Star Sound en Black Star label. Den-Den bezoekt ook graag diverse platenzaken in Jamaica om de platencollectie van Black Star Sound uit te breiden.

Den-Den at Tuff Gong Studios
Den-Den at Tuff Gong Recordstore


Lady K-Wida
Januari 2009 is Lady K-Wida samen met Black Star crew Den-Den en Michelle naar Jamaica gegaan. Zij hebben Rebel Salute Festival bezocht (zie foto hieronder) en zijn naar Kingston gegaan om enkele nummers op te nemen. In Anchor Studios zijn twee nieuwe riddims opgenomen met de Firehouse Crew, alsook de tune Bad Girls van K-Wida samen met Lady G. In Negril vroeg Yellowman tijdens een van zijn optredens Lady K-Wida op het podium en hebben zij samen One Man Woman gedaan. Check hier het filmpje!

K-Wida & Tarrus Riley (Rebel Salute Festival 2009)
K-Wida en Tarrus Riley backstage op Rebel Salute Festival 2009


Brainpower
De samenwerking begon toen Brainpower erachter kwam dat Black Star Foundation samenwerkte met Yellowman. Yellowman is een van de eerste DJ's (80-ties), die 'toaste' over riddims. De rap en hiphop in de US is hier als het ware uit voortgekomen. Yellowman is dus een grote held voor Brainpower, die dan uiteindelijk ook twee tunes met hem heeft opgenomen.

Brainpower bij het huis van Peter Tosh
Brainpower bij het huis van Peter Tosh

Januari 2010 vertrok Black Star crew samen met Brainpower naar Jamaica. In Negril kon Brainpower meteen het podium betreden met Yellowman! Na een relaxte week aan het mooie strand van Negril, een bezoek aan het huis van Peter Tosh (zie foto hierboven), de Appleton Rum Estate en Rebel Salute Festival, is de crew naar Kingston gegaan. Brainpower heeft daar samen met Yellowman een videoclip en mini-documentaire opgenomen. Black Star Sound heeft daarnaast nog een riddim afgemixt en twee dubplates opgenomen met de legendarische en inmiddels overleden John Holt (zie foto hieronder).

Brainpower met John Holt
Brainpower met John Holt


Hit The Road
BNN zond in september 2012 het programma 'Hit the Road' uit. Michelle is hiervoor samen met een Nederlandse filmploeg van Endemol, presentator Chris Zegers en singer/songwriter Tim Knol naar Kingston (Jamaica) gevlogen.

Hit
Tim Knol, Carron McGibbon (Unit3), Michelle en Chris Zegers in Jamaica

Michelle regelde o.a. filmlocaties en vervoer voor de crew, maar ook de band Unit3 om Tim Knol te begeleiden. Ze gaan naar Alpha Boys School, Bob Marley Museum en naar Tuff Gong Studios om Tim Knol's grootste hit Sam op te nemen in een Reggae jasje. Daarnaast gaan ze plaatjes kopen bij Techniques Recordstore, feesten bij Stone Love Soundsystem party Weddy Weddy Wednesdays en ontmoet Tim Knol de legendarische Toots Hibbert. Bekijk hier de uitzending


Leah Rosier
In zowel 2015, 2016 als 2018 is de vrouwelijke Amsterdamse reggae artiest Leah Rosier met Black Star mee naar Jamaica gegaan. In 2015 heeft zij in een periode van slechts 3 weken 6 keer opgetreden (check hier het filmpje!), 4 nieuwe nummers opgenomen, materiaal voor 6 videoclips geschoten en is zij live geïnterviewd op Bess FM, een van de grootste nationale radio stations in Jamaica.

Leah
Leah Rosier in Jamaica

In 2016 hebben Michelle en Leah vooral veel feestjes bezocht in Kingston! Leah heeft wederom diverse interviews gedaan, opnamen gemaakt voor de videoclip 'One Day' en een aantal keer opgetreden op Vinyl Thursdays in Kingston (Bekijk het filmpje op Facebook).

In 2018 heeft Leah wederom diverse malen opgetreden in Kingston, zoals op Inner City Dub en Vinyl Thursdays (bekijk het filmpje hier)! Daarnaast heeft Michelle een nieuwe video geschoten van Leah voor het nummer 'Smile Vibe High' van haar nieuwste album 'The Black Star Tracks'. Coming soon...!

Leah
Leah Rosier tijdens video shoot in Botanical Gardens in Kingston (2018)


DJ Dab
DJ Dab (Skank Around Sound, o.a. bekend van de Reggaebomb feestjes in Utrecht) was nooit op Jamaica geweest en wilde graag eens die kant op. Januari 2016 ging hij dan ook met Black Star mee naar Jamaica.

DJ
DJ Dab met Black Star crew in Negril, Jamaica (2016)

Na een weekje relaxen in Negril en een toeristisch uitje naar Roaring River, zijn zij naar Rebel Salute Festival geweest (St. Ann) en daarna naar de hoofdstad Kingston, waar ze een aantal bekende feestjes hebben bezocht (Dub Club, Rae Town, Weddy Weddy Wednesdays, Vinyl Thursdays) en enkele studio's bezocht, zoals Studio One.


SBMG
In oktober 2016 ging Michelle met de Rap / Hip hop / Dancehall crew SBMG en hun label Top-Notch naar Jamaica voor opnamen voor hun nieuwe album 'No Mickey Mouse Business'. De groep heeft o.a. een videoclip opgenomen voor 'Caribbean', een van de tracks op hun album.

SBMG
SBMG tijdens opnamen van de videoclip in Jamaica

Daarnaast is er een nieuwe live riddim opgenomen voor het nummer 'At At' in Anchor Recording Studios in Kingston in samenwerking met de Jamaicaanse band Firehouse Crew! Eind 2016 zijn het album en de videoclip uitgekomen met daarbij een documentaire van de reis: Deel 1 / Deel 2

SBMG
SBMG crew tijdens opnamen met Firehouse Crew in Anchor Studios


Rastaplas crew
Michelle heeft de organisatie van Rastaplas festival rondgeleid in Kingston (oktober 2016). Rastaplas is een jaarlijks reggae festival in Zoetermeer, Holland en de organisator van dit festival, had twee vrijwilligers (Erik en Danny) meegenomen naar het reggae eiland. Ze verbleven in Negril, maar wilden graag eens naar Kingston. Michelle heeft de mannen daarom de stad laten zien, ze gingen o.a. naar Cross Roads, Studio One, Channel 1, Trenchtown, Tivoli Gardens, Bob Marley Museum en sloten de avond af met een soundsystem party van Stone Love (Weddy Weddy Wednesdays). Jamaica, no problem!

Ivo
Ivo (Rastaplas) met Bongo Herman


Black Star Sound
In 2016 heeft Black Star Sound gedraaid op Vinyl Thursdays in Kingston en hebben zij een 40-minuten dubplate selectie gedraaid op Bess FM (Jamaicaanse nationale radio). In januari 2017 heeft Michelle maar liefst 6 optredens voor Black Star Sound in Jamaica geregeld! Deze tour is mede mogelijk gemaakt door Fonds voor Podiumkunsten.

Black
Black Star Jamaica tour 2017

Januari 2018 was Black Star Sound weer terug in Jamaica, waar Den-Den twee avonden vinyl heeft gedraaid op topfeestjes in Kingston!


Joggo
Januari 2018 kwam Joggo ruim een week naar Jamaica om vakantie te vieren en inspiratie op te doen. Samen met Michelle en Leah Rosier, die er in die periode ook was, hebben ze o.a. gedineerd met Yellowman, het Bob Marley museum bezocht en enkele studios zoals Soundwave, Tuff Gong en Sugar Minott Studios. Daarnaast hebben ze verse vis gegeten op het mooie strand van Portmore en heeft Michelle hun diverse kanten laten zien van de party scene in Kingston, zoals DubClub, Innercity Dub, Mature Mondays, Boasy Tuesday, Weddy Weddy Wednesdays en Vinyl Thursdays. A week full of reggae music!

Joggo
Joggo en Leah bij Bob Marley Birthday Celebration


Delidel Touch
Delidel Touch is een Kaap Verdiaanse reggae band uit Rotterdam. Jorge (zanger) en zijn broer Anibal (producer) zijn bezig met het langverwachte debuut album van de band. Daarom gaan zij met Black Star Foundation mee naar Jamaica, om enkele tracks voor hun album af te mixen! Februari 2019 zouden de broertjes naar Jamaica komen, maar dit is er helaas nog niet van gekomen.


Erik Jan Harmens
Black Star Foundation zal samen met schrijver/dichter Erik Jan Harmens naar Jamaica gaan voor het opnemen van een Dubpoetry album en het uitbrengen als reisverslag/dichtbundel met CD. De reis naar het reggae-eiland Jamaica staat gepland voor 2022...


Jij?
Wil je ook naar Jamaica voor bijv. het opnemen van een album, videoclip(s) of een samenwerking met Jamaicaanse reggae artiesten, bands of sound engineers, en heb je zelf niet de goede contacten hiervoor, stuur dan een e-mail of neem telefonisch contact op met Michelle (06-46041420).